fbpx

Știri

Ședinţă ordinară a FDGR. 1/11.03.2016

Publicat la data de: 11/03/2016

Consiliului de Conducere al FDGR s-a întrunit vineri, 11 martie, în prima sa şedinţă ordinară în anul 2016. Şedinţa a fost condusă de dr. Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele FDGR, la ea au participat reprezentanţi ai tuturor celor cinci organizaţii regionale cât şi Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, Ovidiu Ganţ, deputatul FDGR şi dr. Paul Philippi, preşedintele de onoare al FDGR. Ordinea de zi a cuprins cinci puncte care au fost toate discutate.
În cadrul discutării problemelor politice, preşedintele dr. Porr a relatat despre întâlnirile avute la sfârşitul lunii ianuarie la Berlin cu reprezentanţii organizaţiilor din RFG care mijlocesc proiectele minorităţilor germane din Centrul şi Sudestul Europei finanţate din bugetul federal cât şi reprezentanţii Ministerului Federal de Interne. Deputatul FDGR Ganţ a informat despre preluarea, din nou, a funcţiei de vicepreşedinte al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru a putea participa la negocierile cu Guvernul Cioloş. El a informat deasemenea despre participarea sa ca membru al delegaţiei oficiale la vizita Premierului Cioloş la Berlin şi cea a Preşedintelui Iohannis la München, cât şi despre intervenţile sale în probleme privind şcoli cu limbă de predare germană şi patrimoniu.
În cadrul şedinţei a fost discutat pe larg şi apoi adoptat proiectul bugetului FDGR pentru anul în curs. Au fost votate pe rând lista evenimentelor culturale, a cărţilor, care vor fi editate, a publicaţiilor, cea privind cheltuielile administrative cât şi proiectele de investiţie preconizate. Un alt punct important pe ordinea de zi a fost cel legat de alegerile locale din 5 iunie. Reprezentanţii în Consiliul de Conducere au fost atenţionaţi asupra modificărilor legislative intervenite respectiv asupra înăspririi prevederilor legate de finanţarea campaniei electorale. S-a subliniat din nou decizia FDGR de a nu încheia alianţe sau înţelegeri preelectorale cu nicio altă formaţiune sau partid. În ceea ce priveşte nominalizările de candidaţi s-a decis, că este posibilă candidatura şi a unor membrii simpatizanţi ai FDGR pe listele acestuia, dacă aceste persoane cunosc limba germană şi sunt recomandate de organizaţia locală.
În cee ce priveşte problemele curente, dr. Porr a informat că şedinţa Comisiei Guvernamentale Mixte Româno-Germane va avea loc între 20 şi 22 aprilie la Goslar (RFG), temele pe care reprezentanţii FDGR le vor aborda sunt problemele legate de retrocedări, de învăţământul în limba germană, de legea 221/2009 cât şi de Muzeul Brukenthal. Consiliul de Conducere a decis mărirea baremului pentru acoperirea cheltuieilor zilnice de masă din cadrul acţiunilor culturale la maximum 60 de lei de persoană şi în cazul acţiunilor cu participare internaţională la 80 de lei. Se va trimite către organizaţiile locale legea privind Ziua Limbii Maghiare în România pentru consultare spre a se discuta la următoarea şedinţă, dacă este oportun, ca deputatul FDGR Ovidiu Ganţ să iniţieze o lege asemănătoare privind Ziua Limbii Germane. Ca dată a următoarei şedinţe a Consiliului de Conducere cât şi a Adunării Reprezentanţilor a fost anunţat 15 aprilie.

(rezumat)

via: fdgr.ro