fbpx

Știri

Adunărea Reprezentanţilor FDGR. 15.04.2016

Publicat la data de: 15/04/2016

Prima şedinţă ordinară a Adunării Reprezentanţilor FDGR din anul în curs a avut loc vineri, 15 aprilie, în Sala de oglinzi a sediului organizaţiei din Sibiu. Şedinţa a fost condusă de dr. Paul Jurgen Porr, Preşedintele FDGR, la ea au participat reprezentanţi din toate cele cinci organizaţii regionale, preşedintele de onoare dr. Paul Philippi, deputatul Ovidiu Ganţ, subsecretarul de stat în Departamentul pentru relaţii interetnice Christiane Cosmatu, primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, secretarul executiv al Organizaţiei de tineret Corina Stănese şi directorii fundaţiilor FDGR. Oaspeţi au fost Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, şi Hans Schebesch din partea Consulatului RFG la Sibiu.
Adunarea Reprezentanţilor a început cu tradiţionala cugetare a preşedintelui de onoare dr. Philippi, care a abordat din nou lipsa tinerilor în structurile organizaţiei dar şi problema patrimoniului. Episcopul Guib a vorbit despre preocupările comune ale reprezentanţilor FDGR, ai guvernului şi ai Bisericii pentru salvarea patrimoniului periclitat şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în aceste strădanii în ultimile luni. Dl. Hans Schebesch a prezentat salutul Ambasadei şi a Consulatului RFG.
În raportul său în faţa Adunării Reprezentanţilor dr. Porr a relatat despre întâlnirile avute la sfârşitul lunii ianuarie la Berlin cu reprezentanţii organizaţiilor din RFG care mijlocesc proiectele minorităţilor germane din Centrul şi Sudestul Europei finanţate din bugetul federal cât şi cu reprezentanţii Ministerului Federal de Interne. În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii din Ministerul de Interne s-a vorbit despre necesitatea de a se relua organizarea Conferinţei anuale pentru problemele minorităţii germane, care va şi avea loc la sfârşitul lunii mai la Sibiu sau la Timişoara. Deputatul FDGR Ganţ a vorbit despre deschiderea Guvernului Cioloş faţă de problemele minorităţii germane şi a anunţat vizita unor politicieni germani şi în localităţi cu populaţie germană, ceea ce înseamnă că aceasta are în continuare relevanţă pentru politica federală germană. Subsecretarul de stat Cosmatu a relatat despre evaluarea a multiplelor proiecte depuse la departament pentru a primi finanţare. Activitatea fundaţiilor economice în perioada decembrie 2015 – martie 2016 a fost prezentată de dr. Christian Chioncel, din comisiile Consiliului pentru minorităţile naţionale au prezentat scurte rapoarte Carmen Cobliş (cultură), Christiane Cosmatu (învăţământ) şi Benjamin Jozsa (finanţe).
Adunarea Reprezentanţilor a adoptat în unanimitate execuţia bugetară pe 2015 şi a luat la cunoştinţă raportul Audit. A fost votat proiectul de buget pentru 2016, în cadrul căruia sunt prevăzute investiţii în valoare de 1,16 milioane Lei. Adunarea a hotărât să facă demersuri către primăriile din Galaţi şi Iaşi pentru a cere punerea la dispoziţie a sediului organizaţiilor FDGR în mod gratuit, ceea ce este posibil conform legii. Cu ajutorul avocatului Dan Virgil Pascu s-au demarat paşii pentru a înscrie toate organizaţiile FDGR ca şi filiale la registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Un punct pe ordinea de zi au fost alegerile locale, temă discutată şi în şedinţa Consiliului de Conducere care a urmat Adunării Reprezentanţilor. FDGR are candidaţi în judeţele Sibiu, Braşov, Satu Mare, Timiş, Maramureş, Bihor şi Galaţi. Deputatul Ganţ a atras atenţia asupra statutului FDGR care cere membrilor în consilii de conducere ai unor organizaţii locale sau regionale, care candideaza pe lista altor formaţiuni, să-şi depună mandatul şi că alianţele electorale ale unor organitaţii locale sau regionale trebuie să fie aprobate de Consiliul de Conducere FDGR. Acesta a şi fost de acord cu alianţa care se va încheia în judeţul Maramureş cât şi cele din localităţile Codlea şi Prejmer, unde reprezentanţii FDGR se află pe locuri eligibile pe lista pentru Consiliul judeţean respectiv municipal şi cele orăşeneşti. A fost dezbătută situaţia încă neclară din judeţul Satu Mare, unde UDMR doreşte candidaţii FDGR pe listele sale. Wolfgang Wittstock a prezentat candidaţii şi listele din judeţul Braşov, dr. Porr a relatat despre situaţia din judeţul Sibiu.

text via fdgr.ro