fbpx

Știri

Întâlnirea sașilor din Piaţa Huet. XII / Begegnung auf dem Huetplatz.

Publicat la data de: 19/05/2016

Comunicat de presă

.

RO

.

12.Întâlnirea sașilor din Piaţa Huet. XII, Sibiu.
20.-22. Mai 2016.

An de an, pentru tot mai multe comune din Ardeal locuite odinioară de saşi, vara reprezintă timpul întâlnirilor pe plaiurile natale ale celor plecaţi din ţară cu cei care trăiesc aici.

După 1990, cei care au emigrat au venit în număr tot mai mare să-şi petreacă concediul de vară în satul lor de origine. În timpul acestor şederi s-a născut ideea de a organiza întâlniri periodice în România. Între timp ele s-au încetăţenit în multe localităţi, nu numai din Ardeal, având nu doar un caracter de întâlnire, ci, pe baza programului lor şi unul cultural.

Printre manifestările care au menirea să contribuie la menţinerea identităţii germanilor din România se numără diferitele serbări ca: Întâlnirea saşilor din Piaţa Huet sau Întâlnirea a saşilor de la Biertan, Sărbătoarea câmpenească „Maifest” şi multe altele.

            Cea de-a XII-a Întâlnire a sașilor din Piaţa Huet este un eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu împreună cu Asociaţia Saşilor Sibieni din Germania, cu Centrul de dialog și cultură Friedrich-Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, cu Biserica Evanghelică C.A. din România și cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Acțiunea se va desfăşura în perioada 20-22 mai 2016 începând cu o festivitate de deschidere la ora 18.30 (20 mai a.c.) în „Sala Oglinzilor” la sediul Forumului German din Sibiu.

În prima zi (orele 15.00) vor avea loc și înscrierile pentru manifestările culturale, festivitatea de deschidere cu luări de cuvânt și muzică de cameră, precum și o piesă de teatru în limba germană cu traducere în limba română „Ein Bett voller Urzeln/D´ale Lolelor” de Dave Freeman, în regia lui Şerban Puiu, la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

În cea de-a doua zi (orele 11.00) vor avea loc prelegeri pe tema „Tradition im Wandel/Tradiția în schimbare”.

Prevăzută este o expoziţie de ilustrații (orele 15.00, la Centrul de dialog și cultură Friedrich-Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România) pe tema „TRANSSYLVANIA MYTHOLOGICA – Legende și proverbe săsești în imagini” a renumitei Sieglinde Bottesch, artist plastic, şi o prezentare (orele 16.00 la sediul Forumului German Sibiu) a activității culturale a minorității germane din Sibiu, un concert de orgă la Biserica Evanghelică din Piața Huet, și în cele din urmă o masă festivă cu muzică şi dans la Restaurantul Hermania.

În cea de-a treia zi (orele 10.00) a evenimentului are loc o slujbă religioasă la Biserica Evanghelică din Piața Huet, urmată de dansuri populare săsești ale elevilor Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal“ și un concert al fanfarei „Formusica” din Sibiu. Tot acest ansamblu de evenimente creionând pentru publicul interesat o imagine a minorităţii germane la Sibiu.

Acest eveniment are ca scop continuarea tradiţiei vechi a creaţiei culturale germane autohtone, dezvoltarea diversităţii culturale în folosul întregii societăţi, îmbogăţirea peisajului cultural românesc şi mijlocirea accesului la cultura germană, în general.

.

.


.

DE

.

Organizator / Projektmanager

Helmut Lerner,

referent cultural al Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu / DFDH Kulturreferent.

.

.

Programul evenimentului / Programm:

Întâlnirea sașilor din Piaţa Huet. ediția: XII. / Begegnung auf dem Huetplatz XII.

Eveniment în lb. germană.
.

Huet 1 Programm JPEG

Huet 2 Programm JPEG

.

.

 

[huge_it_video_player id=”2″]