fbpx

Știri

Maifest

Publicat la data de: 10/06/2016

RO:

MAIFEST

Serbările școlare ale școlilor germane au devenit o tradiție importantă la mijlocul secolului al 19-lea.

În luna mai, în multe sate și orașe săsești aveau loc atunci serbările pădurii, cunoscute și sub numele de serbarea de mai, serbarea școlii sau sărbătoarea lui Grigore.

În Sibiu, serbarea școlilor de sfârșit de an, a fost reluată în formă schimbată la începutul anilor 90, după o întrerupere de mai mult de 50 de ani, numindu-se acum anualul ”Maifest”.

Maifest” este un obicei creștin, care se serbează în luna mai și care, în decursul diferitelor etape culturale istorice a adoptat forme foarte diferite. De regulă se serbează în data de 1 mai sau în primul sfârșit de săptămână din mai. În multe regiuni de această sărbătoare este legată tradiția ridicării unui stâlp împodobit.

Elevii școlilor germane din Sibiu prezintă o paradă a portului în Piața Mare, după care se deplasează cu muzică de fanfară împreună cu spectatorii în pădurea Dumbrava.

Acolo are loc spectacolul ansamblurilor de dans școlare, a grupurilor vocale și a întrecerilor sportive.

În Brașov și Sibiu această serbare școlară a devenit o sărbătoare a comunității germane, la care participă mulți oaspeți din regiunile învecinate.

.

.

DE:

MAIFEST

Schulfeste wurden in Siebenbürgen an deutschen Schulen ab Mitte des 19. Jahrhunderts zu einer wichtigen Tradition.

Im Mai fanden in vielen sächsischen Dörfern und Städten Waldfeste statt. Sie wurden als Mai- oder Schulfest oder als Grigorifest gefeiert.

In Hermanntadt ist das Schulfest in abgewandelter Form in den frühen 1990er Jahren nach über 50-jähriger Pause wieder aufgenommen worden und wird nun jährlich als „Maifest“ gefeiert.

Ein Maifest ist ein festlicher Brauch, der regelmäßig im Monat Mai stattfindet und dabei im Laufe der Kulturgeschichte in verschiedenen Gesellschaften ganz verschiedene Formen angenommen hat. In der Regel findet es am 1. Mai oder am ersten Wochenende im Mai statt. In vielen Regionen steht es in Verbindung mit der Aufstellung eines Maibaumes.

Schüler der deutschen Schulen aus Hermannstadt führen am Großen Ring einen Trachten-Umzug vor, anschließend ziehen sie mit Blasmusik und mit den Zuschauern in den Jungen Wald. Dort finden Vorführungen der Tanzgruppen der Schulen statt; wo sie mit ihren Liedern und Tänzen auf einer Bühne auftreten und an Sportspielen teilnehmen.

In Kronstadt wie in Hermannstadt sind die Schulfeste Feste der sächsischen Gemeinschaft geworden, zu dem viele Gäste der umliegenden Region kommen.

.

.

Galerie Foto MAIFEST 2016  – 11 Iunie.

Foto: Andreea Radu

 

MAIFEST HEADER