fbpx

Știri

Mesajul dlui Gabriel Tischer, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu

Publicat la data de: 27/07/2020

Participăm, iată, la un eveniment deosebit de important, în primul rând pentru sibieni, apoi pentru întreaga echipă a Forumului Democrat al Germanilor din România și, în mod special pentru mine, în calitate de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu. 

Propunerea venită din partea colegilor, mă onorează și mă obligă!

Împreună nu este un cuvânt! Este scopul și motivația unui concept pe care noi, membrii Forumului Democrat al Germanilor din România ni l-am asumat prin tradiție și prin credința în valorile pe care le-am respectat în tot ceea ce am făcut pentru oameni și pentru județul Sibiu. Și am făcut bine. Rezultatele sunt binecunoscute.

Încă de la bun început, din anul 2000, Forumului Democrat al Germanilor din România a propus sibienilor o administrație modernă, diferită față de restul tării. 

Acum în 2020, în această competiție politică inegală din punct de vedere cantitativ, echipa noastră vine cu calitatea „lucrului bine făcut” și cu o nouă propunere de parteneriat pentru un județ performant din punct de vedere economic, social, cultural, adică tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții. 

În postura de candidat la președinția Consiliului Județean Sibiu vin în fața sibienilor cu un program care să aducă plusvaloare județului în care conviețuim ca o colectivitate multietnică și multiculturală, având o istorie care ne face, înainte de toate, responsabili.

Sunt convins că rolul cel mai important pe care trebuie să și-l asume Consiliului Județean este acela de a uni comunitățile, obiectiv realizabil: 

  • printr-un sistem social și de sănătate funcțional;
  • o rețea modernă, sigură și rapidă de drumuri;
  • un sistem educațional performant, de nivel european;
  • prin promovarea culturii, a patrimoniului, a valorilor și a tradițiilor locale;
  • prin susținerea turismului local și promovarea lui la nivel național și internațional;
  • prin preocuparea constantă pentru mediu;
  • printr-un parteneriat dinamic continuu cu societatea civilă, mediul academic, mediul economic.

Și pentru că expresia care mă definește este „fapte, nu vorbe”, să trecem la lucruri concrete.

Un proiect devenit de suflet îl reprezintă continuarea dezvoltării Aeroportului Internațional Sibiu care a căpătat un rol important în economia județului, reprezentând principala poartă de intrare pentru comunitatea antreprenorială și pentru turismul din județul nostru și din regiune. 

Dezvoltarea aeroportului a fost unul din proiectele  de succes ale administrației Bottesch-Iohannis, fiind un exemplu pentru colaborarea dintre Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. Activitatea mea în calitate de Președinte al Consiliului de administrație al aeroportului și a echipei cu care am lucrat se cuantifică în rezultate pe care deja le cunoașteți. 

Proiectul meu constă în continarea dezvoltării aeroportului pe trei direcții: 

– dezvoltarea activităților aeroportuare

– dezvoltarea activităților non-aeroportuare. Împreună cu colegii din Consiliul de administrație și din conducerea executivă, am prezentat deja Consiliului Județean o viziune de dezvoltare, respectiv un model complex de dezvoltare economică în jurul aeroportului, care să contribuie la atingerea obiectivului de rentabilizare al acestui până în anul 2024, când, conform reglementărilor Comisiei Europene, aeroporturile nu mai pot beneficia de ajutoare de stat;

– construirea unei subunități ISU moderne cu heliport, în proximitatea pistei, unitate care va deservi atât aeroportul cât și zona de vest a municipiului. 

Un domeniu prioritar pentru județul Sibiu îl reprezintă agricultura și dezvoltarea rurală. 

Proiectul meu constă în dezvoltarea unui departament de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, aflat în directa subordine a președintelui, care să ofere consultanță și servicii suport pentru fermierii din județul Sibiu, obiectivele principale fiind:

– sprijinirea producătorilor locali în vederea promovării produselor agroalimentare sibiene și a certificării acestora conform standardelor europene de calitate;

– accesarea de fonduri europene pentru înființarea, modernizarea și dotarea de unități agricole și de procesare; 

– inițierea unui program de dezvoltare a micro fermelor ecologice și a fermelor de familie în mediul rural;

– înființarea unei bănci de resurse genetice vegetale pentru soiuri specifice zonei de munte și pentru soiuri românești vechi;

– îmbunătățirea condițiilor de desfacere din piețele agroalimentare, modernizarea și extinderea piețelor volante.

Sondajele de opinie și dialogul cu cetățenii din județ confirmă faptul că problema principală a comunităților a rămas INFRASTRUCTURA. Infrastructura rutieră, infrastructura de apă-canal, infrastructura digitală. Prin urmare, digitalizarea administrației, a învățământului, telemunca, telemedicina nu mai reprezintă o opțiune, ci o necesitate și mai mult, un obiectiv strategic al nostru pentru următorii 4 ani.

Infrastructură înseamnă, pe lângă ceea ce cunoaștem, și modalități alternative de deplasare.

Astfel, ultimul proiect pe care vreau să vi-l prezint astăzi este o rețea de drumuri pentru biciclete care să lege zona periurbană a municipiului de zonele de interes ale orașului. O rețea care să reprezinte nu doar o infrastructură pentru agrement și sport ci și o infrastructură de mobilitate alternativă, concept care poate fi implementat în colaborare cu primăriile orașelor la nivel de județ.

Voi continua cu extinderea proiectului prin construirea de piste de biciclete și spre alte zone: 

  • Ocna Sibiului;
  • un drum de biciclete care să pornească de la Gura Râului, urmărind cursul Cibinului până la vărsare și continuând la poalele munților până la limita cu județul Brașov; el se va lega la intrarea în oraș și la ieșirea din oraș de drumul de biciclete pe care d-na Fodor și-a propus să-l construiască pe malul râului Cibin;
  • și, de ce nu, un drum de biciclete care pleacă din zona de agrement Dealul Dăii spre Valea Hârtibaciului.

Ceea ce am prezentat acum sunt doar primele detalii ale planului de dezvoltare sustenabilă a județului Sibiu, programul nostru conținând obiective clare și proiecte concrete pe toate domeniile importante, pe care vi le voi prezenta în perioada următoare.

Sănătate, educație, turism, sport, cultură și patrimoniu, mediu și deșeuri …

Urmează ca aceste linii de direcție să capete amploare, diversitate și complexitate, începând cu data în care investitura bazată pe încrederea oamenilor în bine, ne va da pârghiile financiare, legale și logistice de a le pune în aplicare. 

Vă mulțumesc pentru prezență, încredere și susținere și, în avans, pentru efortul comun de a construi #împreună, pe mai departe, istoria minunată a comunității sibiene, la nivel local și județean!

Mult succes tuturor colegilor mei candidați, dna. Astrid Fodor – primăria Sibiu, dl. Robert Krafft, pentru primăria orașului Cisnădie și dl. Vasile Gavrilă, pentru primăria orașului Avrig!