fbpx

Știri

Mesajul dnei Astrid Fodor, candidat FDGR la Primăria Municipiului Sibiu

Publicat la data de: 27/07/2020

Îmi doresc să continui ceea ce am început împreună cu colegii mei de la Forumul German, astfel ca la finalul mandatului Sibiul să fie acel oraș INTELIGENT, care s-a dezvoltat în baza unor strategii implementate coerent, ținând cont de prioritățile fiecărei etape, în funcție de nevoile concrete ale sibienilor. În tot ce am făcut NOI, primarii și consilierii Forumului Democrat al Germanilor, am avut grijă ca Sibiul să rămână un oraș cu o identitate proprie, inconfundabilă, cu un vibe și o atmosferă aparte, un oraș în care să-ți placă să trăiești, sa înveți, să muncești, să îți petreci timpul liber. 

Dacă în primul meu mandat mi-am propus și am reușit să deschid administrația către comunitate, în mandatul pentru care am intrat în aceasta cursă vreau să fac mai mult decât atât, vreau să ADMINISTRĂM orașul ÎMPREUNĂ. Din punctul meu de vedere, împreună înseamnă în primul rând ÎMPREUNĂ cu comunitatea. Nu mai suntem în epoca în care doar administrația decide, iar cetățenii acceptă. Sibienii au voce, au idei bune și vreau să le înglobăm pe cele mai bune în investiții concrete pentru oraș. De asemenea, pentru mine ÎMPREUNĂ înseamnă colegii mei din Forumul Democrat German și împreună înseamnă cu reprezentanții celorlalte partide care vor câștiga un mandat în Consiliul Local, în măsura în care împărțim aceleași idei și valori. 

Acestea nu sunt vorbe goale. În următoarea perioadă – și NU, nu în perioada electorală – vom actualiza cele mai importante documente strategice ale Sibiului: Strategia Integrată pentru Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul pentru Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul Urbanistic General (PUG). În cazul în care voi câștiga un al 2-lea mandat este planificat să organizăm ample dezbateri cu sibienii, față în față, în TOATE CARTIERELE SIBIULUI, pentru toate cele trei documente strategice, așa cum am făcut și în 2016 pentru SIDU. 

Nu voi prezenta acum Platforma Program pentru mandatul următor în detaliu, dar aceasta va putea fi consultată în scurt timp pe site-ul www.forumulgermansibiu.ro 

Mă voi referi acum doar la câteva proiecte mai ample: 

La capitolul Mobilitate și Conectivitate, proiectul cel mai important este TRENUL URBAN. Nu este o surpriză pentru dumneavoastră, am vorbit public deja despre faptul că intenționăm să realizăm acest proiect care a fost propus tot de cetățeni în dezbaterile pentru PMUD. În aprilie 2019 am transmis Băncii Mondiale o listă cu proiecte prioritare pentru Sibiu pentru ca acestea să fie cuprins într-un program de consultare a cetățenilor. Trenul urban a fost unul dintre aceste proiecte și a fost printre cele mai sus cotate ca priorități de către cetățenii intervievați. 

De asemenea, din 2019 am început demersurile pentru utilizarea infrastructurii feroviare existente și purtăm corespondență pe această temă cu Ministerul Transporturilor și cel al Fonduri Europene. Mai mult, am comunicat deja ADR Centru lista cu proiectele prioritare pentru următorul cadru financiar, trenul urban fiind primul pe această listă iar în această săptămână vom încheia contractul pentru servicii de elaborare studii, analize și documentații necesare proiectului. 

Prin urmare, am pregătit deja acest proiect, nu e doar o promisiune electorală. Va fi cel mai mare proiect pentru care dorim să obținem finanțare în următorul cadru financiar european, un proiect care deservește și o parte din zona periurbană a Sibiului. 

La același capitol propun amenajarea de PISTE PENTRU BICICLETE și trasee pietonale pe alte 2 tronsoane ale Râului Cibin, astfel ca, în final, tot traseul prin municipiul Sibiu al râului va fi amenajat pentru mobilitate alternativă inteligentă. 

La capitolul EDUCAȚIE am prevăzut: 

 • Finalizarea extinderii a două școli, creându-se 32 de săli de clasă suplimentare
 • Finalizarea construcției celor două creșe din cartierele  Ștrand și Țiglari, prin care se vor crea 200 de locuri
 • Prin proiecte noi intenționez creșterea numărului de locuri disponibile în creșe, grădinițe, școli și licee: 
 • 7 creșe noi cu peste 500 de locuri (vom reuși să satisfacem cererile în totalitate): 
  • în incinta școlii 12 din Piața Cluj; 
  • pe Aleea Artileriștilor; 
  • în cartierul Reșița; 
  • pe Aleea Filozofilor;
  • pe Calea Șurii Mici; 
  • în Lazaret, pe strada Lebedei 
  • într-o clădire a Liceului Energetic, neutilizată în prezent.
  • pe Aleea Filozofilor. 
 • 5 grădinițe noi și extinderi care vor crea încă 400 de locuri 
  • în incinta școlii 12 din Piața Cluj; 
  • extinderea grădiniței de pe Aleea Artileriștilor; 
  • în cartierul Reșița; 
  • pe Calea Șurii Mici; 
  • în Lazaret pe strada Lebedei .
 • extinderea a 2 școli și a 3 licee
  • școala nr. 4 pe strada Spartacus; 
  • școala Regele Ferdinand; 
  • Liceul Ghibu; 
  • Liceul Octavian Goga; 
  • Extinderea Colegiului Pedagogic Andrei Șaguna în căminul Colegiului Economic de pe strada Oituz. 

Pentru că AGREMENTUL înseamnă creșterea calității vieții pentru locuitori, alături de alte investiții, propun sibienilor mai multe proiecte, dintre care amintesc acum: 

 1. Valorificarea cadrul natural din zona Dealurilor Gușteriței, prin dezvoltarea infrastructurii dedicate activităților de agrement și ecoturism: amenajarea și marcarea a două trasee de cicloturism, unul cu grad de dificultate scăzut și altul mediu, trasee de drumeție, amenajarea unui coaster de tip montan, amenajarea unui parc de joacă tematic cu elemente de educație non-formală, amenajarea unor tiroliene, precum și amenajarea terasei panoramice în proximitatea Crucii iluminate, cu un spațiu de servicii turistice. 

Atunci când am căutat trasee de drumeție și cicloturism, am avut în vedere să acționăm integrat, legându-le pe acestea de traseele de cicloturism și drumeții din Colinele Transilvaniei (axa Sibiu – Sighișoara – Brașov) urmând văi, culmi de ape sau vechile drumuri de căruţe ce legau satele în Evul Mediu.

2. Amenajarea unui parc de cultură, aventură și agrement în Pădurea Dumbrava. Astfel, zona liberă de pomi va fi amenajată pentru a putea găzdui evenimente culturale în aer liber, iar zona împădurită se vor amplasa instalații de tip parc de aventură, mini parcuri tematice educative pentru copii, vor fi amenajate alei de promenadă cu respectarea mediului natural și zone de odihnă și relaxare. 

Vreau să notez că îmi doresc ca sibienii să denumească aceste două obiective noi ale orașului și vom face asta printr-un apel online. Sunt obiective dorite de ei, pentru ei, iar implicarea lor în acest demers este importantă.

Ca remarcă generală, proiectele prezentate, cât și celelalte   incluse în platforma electorala pentru următorii patru ani, sunt atent planificate, din punctul de vedere al unei persoane care a lucrat în administrație, cunoaște ce proiecte sunt fezabile și în interesul majorității sibienilor, având experiența și capacitatea profesională de a gestiona un buget care asigură atât funcționarea municipiului în condiții optime, cât și dezvoltarea acestuia prin investiții corelate, deservind  inclusiv  zona periurbană, în perioada economică dificilă care va urma pandemiei.