fbpx

Știri

Astrid Fodor: „Domeniul cultural s-a dezvoltat prin eforturile întregii comunități”

Publicat la data de: 22/09/2020

Din 2007 încoace, anul în care Sibiul a deținut statutul de Capitală Culturală Europeană, cultura a fost principalul motor al dezvoltării turistice a orașului, efort răsplătit cu titlul de Best European Destination. În ultimii 5 ani, Sibiul a fost gazdă pentru peste 800 de proiecte finanțate prin cele trei agende, culturală, sportivă și comunitară, care au însumat peste 1500 de evenimente. Planurile de dezvoltare în paralel a culturii și turismului includ investiții serioase în infrastructura culturală și de eveniment, alături de o finanțare corespunzătoare a instituțiilor din subordinea administrației locale, Teatrul Național „Radu Stanca”, Teatrul Gong și Teatrul de Balet. „ Primăria, singură, nu poate genera dezvoltare. Trebuie să avem mereu comunitatea alături”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

  1. Din 2007, Sibiul a adoptat cultura ca domeniu strategic, dezvoltându-l și investind continuu. Deja cultura este parte din caracterul orașului. În opinia dumneavoastră, cum a ajuns Sibiul în acest punct? 

Consider că fiecare oraș și fiecare comunitate trebuie să își găsească drumul, ținând cont de istorie, de caracterul orașului, de specificul comunității. Nu se pot importa atât de simplu idei și practici, ci trebuie mereu să fie adaptate, să se potrivească. Respectul pentru cultură și efervescența intelectuală fac parte din istoria orașului nostru și din acest motiv promovarea culturii ca motor de dezvoltare a comunității s-a potrivit perfect Sibiului. În plus, Sibiul are o comunitate multietnică și pluriconfesională ceea ce face ca viața noastră culturală să fie diversă și foarte bogată.

Anul 2007, anul când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană de succes, a fost semnalul că am plecat pe calea cea bună, dar a fost doar un punct de plecare. De atunci și până în prezent, s-a investit în infrastructura pentru cultură și turism, s-a investit în instituțiile culturale pentru a încuraja performanța și s-a investit în evenimentele culturale organizate de operatori privați, dar și în promovarea destinației de turism cultural Sibiu. Investițiilor din bani publici li se adaugă sprijinul financiar pe care mediul de afaceri l-a oferit cu generozitate și responsabilitate organizatorilor de evenimente.

La toate acestea se mai adaugă un element important și distinctiv pentru Sibiu: centrul istoric, reabilitat și întreținut de Primărie, a devenit o scenă uriașă în aer liber pentru viața culturală. Mereu m-a uimit cât de versatile sunt spațiile acestea, care se transformă vizibil și se adaptează la specificul evenimentelor. De la târguri și festivaluri, până la concerte, prezentări de modă și evenimente sportive, piețele și străzile din centru au oferit pânza potrivită pentru evenimente unice.

Mai e un aspect care a contribuit la Sibiul cultural de astăzi: răspunsul comunității la aceste inițiative. Sibienii au înțeles direcția pe care a apucat-o orașul și au participat activ la aceste evenimente, încurajând prin participarea în număr mare dezvoltarea de noi și noi proiecte. Fără răspunsul pozitiv al comunității nu știu dacă am fi astăzi în acest punct.

Un alt element specific Sibiului este o legătură strânsă între dezvoltarea culturală și cea turistică. Primăria a avut grijă de patrimoniul arhitectural al orașului vechi, iar cadrul natural din împrejurimi este absolut minunat. La acestea s-a adăugat o ofertă foarte consistentă de evenimente și obiective de interes turistic. Am știut să punem în valoare aceste elemente pentru dezvoltarea turismului. În acest domeniu s-a trecut în ultimii ani foarte mult pe turismul de experiență, adică trebuie să oferi turistului experiența particulară și specifică a destinației tale pentru a-l atrage. Iar Sibiul are cu ce.

citiți continuarea articolului pe turnulsfatului.ro