fbpx

Casa Lutsch

Casa Lutsch

Casa Forumului German Sibiu surpinsă de turiști străini via Instagram

Clădirea situată în Piaţa Mare nr. 13, respectiv G-ral Magheru 1-3-5 este în prezent sediul Forumului Democrat al Germanilor din România. Este cunoscută drept Casa Lutsch, de la numele unuia dintre proprietarii săi din secolele XVI-XVII, este clădirea în care a funcționat şi restaurantul “Dunărea”; a fost, în secolul XV sediul prepoziturii. Istoricii sunt de părere că această casă a fost construită în 1424, chiar de către regele Sigismund, cu scopul de a-i găzdui pe regi, voievozi şi înalţi demnitari care veneau în acele vremuri la Sibiu. Din tablourile de epocă se poate reconstitui cu aproximaţie, faţada casei, în care elementele principale erau un turn-locuinţă cu patru niveluri, asemănător cu cel al casei Haller, flancat de două corpuri de clădire, cea dinspre sud având un bowindow. Tabloul lui Franz Neuhauser (cca. 1790) prezintă chiar această clădire cu turn-locuinţă construită în stil gotic.
Planul iniţial poate fi recompus pe baza planului pivniţei actuale, unde se păstrează cu fidelitate unele detalii (ancadramente de piatră cu muchii teşite, scara în spirală care urca spre etaj, precum şi parţial, fundaţiile unei capele cu cor poligonal în partea din spate a casei-fosta capelă Sf. Ladislau).

Până la sfârşitul secolului al XV-lea, casa s-a aflat în proprietatea familiei Altemberger, apoi, între anii 1537-1593, ea a fost deţinută de familia Haller.
După aceea, edificiul intră în posesia lui Johann Lutsch iar în 1661 intră în proprietatea lui Georg Reussner.
Există şi o “legendă” potrivit căreia casa nu ar fi fost achiziţionată de acesta din urmă ci câştigată la jocul de popice. Iar aceasta pentru că stema pe care se aflau cifrele prezentau şi două mâini, dintre care una ţinea un popic. Urmaşii ultimului proprietar donează statului, la 1821, imobilul respectiv, iar în 1830, suferă transformari de anvergură, după care abia în 1999, mai intră într-un ultim proces de renovare, proiect coordonat de arhitectul sibian: Hermann Fabini.

Astăzi clădirea mai este cunoscută și drept aceea în care a funcţionat şi restaurantul “Dunărea”.

Casa Forumului German Sibiu surpinsă de turiști străini via Instagram

Page End

În prezent Casa Lutsch gazduiește sediile:

Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu – etaj 1;

Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania – mansardă;

Forumului Democrat al Germanilor din România – mansardă;

și birourile de lucru:

Biroul Forumului Democrat al Germanilor din România, organizația județeană Sibiu – mansardă

Biroul Deputatului Ovidiu Ganț – mansardă

.

.

Dokumentation / Documentație

Lutsch-Haus – Sporergasse 1-3 / Casa Lutsch – G-ral Magheru 1-3

Alte Darstellungen / Schite, gravuri și fotografii de arhivă

prin:

LUTSCH 8

.