fbpx

Istoric

Forumul Democrat al Germanilor din România este organizaţia prin intermediul căreia comunităţile cetăţenilor români de etnie germană participă la viaţa politică din România. Germanii din România sunt parte integrantă a statului român. Atestările documentare arată că germanii sunt prezenţi pe teritoriul României de astăzi de mai bine de opt secole, iar numărul lor a crescut sau s-a micşorat în funcţie de contextul istoric şi politic.

Primul președinte al FDGR a fost Thomas Nägler.

În premieră după 1990, un fotoliu de consilier local a revenit Forumului German la Timișoara, ca urmare a Alianței pentru Timiș, încheiate între PNȚCD, PNL și FDGR.

Între 2002-2013 funcția de președinte al FDGR a fost îndeplinită de Klaus Johannis, primar al municipiului Sibiu si Președintele României între anii 2014-2019 și din 2019 și până în prezent.

Din 2013 președinte al formațiunii este medicul Paul-Jürgen Porr.

În urma alegerilor locale din 2004, FDGR a obținut majoritatea în Consiliul Local Sibiu (cu 16 din 23 de consilieri) și în Consiliul Județean Sibiu (11 din 33 de consilieri), președinte al acestuia fiind Martin Bottesch. Tot pe listele FDGR a fost ales primarul municipiului Mediaș, precum și primarul orașului Cisnădie. La alegerile locale din 2008 FDGR a obținut 53,23% din voturile pentru Consiliul Local Sibiu (14 consilieri locali), iar Martin Bottesch, președinte în funcție al Consiliului Județean și candidat al FDGR pentru un nou mandat, a fost reales, întrunind majoritatea preferințelor. Rezultatul alegerilor din 2016 a adus FDGR un nou mandat de primar al municipiului Sibiu, obținut de Astrid Fodor, un mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu obținut de Wiegand Fleischer și un mandat de viceprimar obținut de Corina Bokor. La acestea s-au adăugat 8 mandate de consilieri în Consiliul Județean Sibiu și 12 mandate de consilieri în Consiliul Local Sibiu.